Majiteľka reštaurácie Stolček prestri sa: Variť s láskou nie je len fráza

Majiteľka reštaurácie Stolček prestri sa: Variť s láskou nie je len fráza

Domov

Blog

Podnikanie v gastronómii je v súčasnosti veľmi ťažké. Najmä vďaka veľkej konkurencii. To, ako sa podarilo vyniknúť a uspieť v tejto oblasti, prezradila majiteľka reštaurácie Husacina Stolček prestri sa.

Nesnaž sa robiť veľké veci, ale len malé veci s veľkou láskou.“ Tento citát Matky Terezy hovorí, aké je dôležité nájsť zmysel v maličkostiach a vo svojej práci. Presne tak, ako je tomu v prípade rodiny Gažových, ktorí sa v roku 2007 rozhodli podnikať v gastronómii. V odbore pre nich dovtedy neznámom. Dnes ich reštaurácia Husacina Stolček prestri sa patrí medzi najlepšie v Slovenskom Grobe, v obci preslávenej husacími hodmi. Jej majiteľka Jana Gažová prezradila, aká bola ich cesta za úspechom.

Ako ste sa dostali k podnikaniu v gastronómii?

Pracovala som v poisťovni a nadriadená sa ma spýtala, či nepoznám niekoho, kto by chcel kúpiť reštauráciu v Slovenskom Grobe. Odpovedala som jej, že nepoznám, ale nedalo mi to. Poradila som sa s manželom a nakoniec sme predali dom po babke a kúpili ju my.

Čo na to vaši blízki? Podporovali vás vždy?

Zo začiatku sme pochybovali, že sme spravili dobrú vec. Boli totiž obdobia, keď sa nám darilo menej. Ale netreba to hneď vzdávať . Skúšali sme ďalej a brali to ako výzvu. Postupne sa k nám ľudia naučili chodiť najmä vďaka našej výbornej husacine. Hovorí sa, že v prípade veľkej konkurencie vložiť do toho srdce nestačí. Nám sa to však podarilo. Dnes máme svojich verných hostí, ktorí sa k nám stále s radosťou vracajú a odporúčajú našu reštauráciu svojim blízkym, čo je pre nás tou najlepšou reklamou.

Reštaurácií ponúkajúcich husacinu je v Slovenskom Grobe veľa. V čom vyniká Husacina Stolček prestri sa?

Naša husacina je vždy čerstvá. Nestane sa, že sa napečie vopred. Všetko pripravujeme s láskou, poctivo. Ide nám totiž o kvalitu, nie kvantitu. Nie je to len práca, ale naša vášeň. Husacina býva chrumkavá a má krásnu farbu najmä vďaka správnemu dlhému pečeniu. Čo kilo, to hodina. Niekedy sa husacina pečie aj skoro 5 hodín. V niektorých kuchyniach, aby skrátili čas pečenia používajú tzv. konvektomaty. Hus síce získa peknú červenú farbu, ale jej chuť je menej lahodná. Jednou z ďalších vecí, ktorá vplýva na kvalitu pečenej husaciny, je fakt, aký použijete pekáč. Naše staré mamy piekli zásadne v hlinenom, a vedeli prečo. Vďaka hlinenému pekáču získava mäso charakteristickú chuť a jemnosť.

Kvôli dlhej príprave pečenej husi preto nemáme stále otvorené. Ale ak chcete zažiť pravý gurmánsky pôžitok z čerstvej husaciny, treba sa vopred objednať na konkrétnu hodinu. My hus pripravíme na presne dohodnutý čas, aby husacina bola chrumkavá a čerstvá. Jednoducho taká, aká má byť.

Dáme si záležať aj na výbere mäsa, čo je tiež veľmi dôležité. Máme vlastnú slovenskú farmu, kde majú husi voľný výbeh. Tá chuť je potom neporovnateľná s tými, ktoré kúpite v supermarketoch z rýchlovýkrmu.

Rovnako sme boli starostliví i v zariaďovaní interiéru a jeho vybavení. Zatiaľ máme stále pozitívnu odozvu. Každý, kto tu zavíta, sa tu cíti útulne. Vrátane našich najmenších, detičky majú na dvore veľké ihrisko s trampolínou. K dispozícii je aj pomerne priestranné parkovisko.

Naša reštaurácia Stolček prestri sa je ideálne miesto na teambuildingy či rodinné oslavy, svadby. Zmestí sa tu 104 ľudí.

Prezentujete sa ako rodinná reštaurácia. Je to naozaj tak?

Každý člen rodiny tu má svoje miesto. Napríklad moja mamina Anička pripravuje skvelý husací vývar. Ja sa starám o celkový chod reštaurácie a môj manžel Peter sa našiel v kuchyni a husi pečie výhradne on. Nikoho k tomu nepustí, lebo presne už za tie roky vie, kedy je hus správne upečená, aby chutila najlahodnejšie.

Návrat hore