Chcete aj vy doma upiecť lahodnú husacinu ako zo Slovenského Grobu? Máme pre vás tipy, vďaka ktorým sa vám to podarí.
Chrumkavá husacina, ktorá je doslova gurmánskou slávnosťou, patrí k obľúbeným jedlám mnohých z nás. Ste aj vy milovníkom tejto pochúťky? Potešíme vás. Zistili sme za vás tajné triky, ktoré používajú vychýrené husacie reštaurácie v Slovenskom Grobe – v obci, kde sa pripravuje najlepšia husacina s dlhoročnou tradíciou.
Nepodceňujte výber husacieho mäsa
Ešte predtým, ako sa odhodláte k samotnému pečeniu husi, musíte nakúpiť potrebné suroviny. Samozrejme najdôležitejšie v tomto prípade je husacie mäso. „Ak pripravíte hus z rýchlovýkrmu, nebude taká lahodná, ako keď pochádza z domáceho chovu,“ hovorí majiteľka rodinnej reštaurácie v Slovenskom Grobe Husacina Stolček prestri sa, Janka Gažová, a dodáva „…napríklad my máme vlastnú slovenskú farmu, kde chované husi majú voľný výbeh, preto naša husacina chutí vždy výborne.“
Vynikajúca pečená hus rovná sa hlinený pekáč
Jednou z ďalších vecí, ktorá vplýva na kvalitu pečenej husaciny, je fakt, aký použijete pekáč. Naše staré mamy piekli zásadne v hlinenom, a vedeli prečo. „Vďaka hlinenému pekáču získava mäso charakteristickú chuť a jemnosť,“ tvrdí odborníčka na husacie hody, Janka Gažová.
Správna príprava husaciny pred pečením
Hus si treba pripraviť už deň pred pečením, a to tak, že ju dobre nasolíte. Nedávajte husacie mäso do rúry rovno z chladničky. Radšej hus nechajte odpočívať pri izbovej teplote aspoň 1-2 hodiny. Keďže husacie mäso je výrazné samo o sebe, na dochutenie stačí použiť iba soľ.
Správna dĺžka a spôsob pečenia
Lahodne jemná husacina rozpadajúca sa na jazyku sa vám podarí najmä vďaka správnej dĺžke pečenia. „Treba sa riadiť podľa zásady, koľko má hus kilogramov, toľko hodín by sa mala piecť, čiže štvorkilovú hus pečieme cca 4 hodiny. Niektorí kuchári si čas pečenia skracujú tak, že husacinu potierajú mliekom. Nie je to však ono,“ prezrádza ďalší z tajných trikov správne pripravenej pečenej husi majiteľka husacej reštaurácie.
Husacina chutí najlepšie čerstvá, preto si pôžitok z tejto pochúťky neodkladajte na druhý deň. „Reštaurácia Stolček prestri sa nepečie do zásoby, pretože nám záleží na kvalite podávaného jedla. Z toho dôvodu sa u nás na husacinu musíte vopred objednať , aby sme vám upiekli čerstvú hus na presne stanovený čas,“ hovorí Janka Gažová.
Pripravte si aj vy doma pravé grobské husacie hody, na ktoré vaši najbližší budú v dobrom dlho spomínať.